Temperatuursensor
In deze activiteit wordt de temperatuurverandering van water ten gevolge van het verbranden van voedsel onderzocht. Daarna berekenen de energie die tijdens de verbranding is vrijgekomen om vervolgens de energie-inhoud van het voedsel te bepalen.
Lesactiviteit Energie uit voedsel (demo)
In deze activiteit wordt de temperatuurverandering tijdens vier verschillende chemische reacties gemeten. Vervolgens moeten de leerlingen aangeven of het een endo- of exotherme reactie betreft.
Lesactiviteit Endo- en exotherme reacties (demo)
In deze activiteit onderzoekt de leerling de temperatuursverandering tijdens verdamping. Dit doen zij door gebruik te maken van een temperatuursensor en een kleine hoeveelheid water en alcohol te laten verdampen
Lesactiviteit Verdamping van water (demo)
In deze activiteit onderzoekt de leerling de verdamping van drie verschillende alcoholen. Hiervoor gebruiken zij ??n of meer temperatuursensoren om de temperatuursverandering tijdens verdamping in kaart te brengen.
Lesactiviteit Verdamping van alcoholen (demo)
In dit voorbeeld wordt het afkoelen van stearinezuur waarbij het overgaat van vloeistof naar vaste stof bestudeerd. Het is een basisexperiment waarbij ??n temperatuursensor wordt gebruikt en de temperatuurmetingen in real-time op het scherm verschijnen.
Lesactiviteit Afkoelen van stearinezuur (demo)
Leerlingen meten de temperatuur van een vloeistof die afkoelt. Fitten de data aan de afkoelingswet van Newton.
Lesactiviteit Afkoelingswet van Newton (demo)
In deze activiteit gaan leerlingen onderzoeken of planten ook respireren. De meeste mensen weten wel dat dieren respireren maar hoe zit dat bij planten? Door gebruik te maken van kiemende zaden en een CO2 sensor meten leerlingen de respiratie van plantenzaden.
Lesactiviteit Ademhaling van plantzaden